Mercurius retrograde wat betekent dat?

Mercurius retrograde

In 2021 gaat Mercurius drie keer retrograde lopen. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Wat is een retrograde planeet?

De term “retrograde” werd bedacht om de achterwaartse beweging van een planeet te beschrijven. De planeet beweegt niet echt achteruit, maar vanaf de aarde lijkt het alsof een planeet terug loopt op zijn baan langs de hemel. Astrologen noemen dat een retrograde, een tijd waarin de planeet lijkt te “rusten” en minder actief is.

Mercurius retrograde

Wanneer een planeet in retrograde is kan het zijn energie niet volledig uitdrukken, en als je tegen deze naar binnen gekeerde energie in probeert te gaan kost dat heel veel moeite alsof je tegen de stroom op aan het roeien bent.

Alle planeten kunnen retrograde lopen, maar Mercurius krijgt vaak de meeste aandacht, omdat Mercurius over communicatie, technologie en contracten gaat.

Een retrograde planeet is van invloed op je dagelijkse leven. Meestal gaan de dingen niet zoals geplant. Je hebt meer tijd nodig, of er moet meer worden uitgezocht of opnieuw worden gedaan. Het is ook een tijd van introspectie om meer te begrijpen van de betreffende energie en hoe dat voor jou werkt.

Mercurius retrograde

Mercurius gaat over de handel, communicatie en transport. Loopt Mercurius retrograde dan heeft dat invloed op alles wat met informatiestromen te maken heeft, gedachten, berichten, gesprekken, onderhandelingen, overeenkomsten, telefonie, apparaten, technologie.  Op dit gebied kunnen misverstanden, verwarring, bedrog, vertragingen en storingen ontstaan. 

Geen goede tijd voor contracten en nieuwe projecten

Omdat Mercurius ook over contracten gaat is het niet aan te raden om belangrijke contracten te tekenen tijdens een retrograde periode. Vaak betekent het dat de dingen niet gaan zoals verwacht of kan het contract plotseling beëindigd worden. Met contracten wordt niet alleen de toepassing in het bedrijfsleven bedoeld maar kan ook gaan over het starten van een relatie, trouwen, het afsluiten van een lening, het ondertekenen van een huurovereenkomst, het starten van een nieuwe baan.

Als er een overeenkomst tot stand komt tijdens een retrograde dan is er een kans dat je nog niet het hele plaatje kent. Het kan zijn dat je later iets moet aanpassen, veranderen of dat je het contract zal moeten beëindigen. Het is ook niet de juiste periode om een belangrijk project te starten of een grote aankoop te doen, in ieder geval niet zonder zeker te weten dat je het terug kunt brengen.

Verkeer en vervoer

Mercurius heeft ook effect op vervoer en verkeer. Het dagelijks pendelen van huis naar werk, eigenlijk alle verkeersbewegingen die je doet om van A naar B te komen. Ook hier komen vertragingen , opstoppingen, files, verwarring en dergelijke voor. Zelfs op kleine afstanden. Ook kunnen er allerlei dingen zoekraken.

Mercurius gaat ook over bewegende delen waardoor het ook niet raadzaam is om tijdens een retrograde periode  horloges, auto’s, klokken, of electronica te repareren of te kopen. Ook bij het boeken van een trein- of vliegticket kan veel misgaan.

Een retrograde planeet is goed voor het oude en minder goed voor het nieuwe.

Mercurius retrograde is niet alleen maar slecht. Het goede aan een Mercurius retrograde is dat je prima verder kunt gaan met de dingen die zijn blijven liggen door ze op te lossen en af te ronden. Je kunt ook je papierwerk en je administratie opruimen en ordenen. Ook is het een goede tijd om oude vrienden, kennissen of collega’s weer eens op te zoeken. Ook projecten of dromen die je misschien vergeten was kun je weer eens afstoffen en bekijken in plaats van dat je aan nieuwe contacten en projecten begint.

Tijd voor reflectie

Mercurius is de planeet van de communicatie. Hij heerst over de geest, denkprocessen, en je vermogen om helder te denken. Wanneer Mercurius retrograde gaat lopen, krijg je de kans om beter op je innerlijk af te stemmen en te luisteren.

Terwijl de buitenwereld een beetje rommelig en chaotisch kan voelen tijdens een Mercurius retrograde, is het de innerlijke wereld die je roept. Gebruik je wel je volle potentieel of heb je gedachten die je niet dienen? Je krijgt meer ruimte om te reflecteren op bepaalde situaties en gebeurtenissen en als Mercurius weer direct gaat lopen worden de zaken duidelijker.  

Hoe ga je om met een retrograde als je toch iets moet doen?

Soms moet je wel iets ondertekenen of doen tijdens een retrograde Mercurius. Zorg er dan voor dat je het contract uiterst zorgvuldig leest. Als je moet reizen, wees dan extra opmerkzaam bij de afhandeling van de vluchten en eventuele boekingen en vergeet niet je bagage te labelen. Houd je spullen goed in de gaten. Bewaar aankoop bewijzen en koop alleen iets als je het ook terug kunt brengen.

Welke streken haalt Mercurius retrograde bij jou uit?

Toen ik mijn contract had getekend moest dat later toch weer aangepast worden. En tijdens een Mercurius retrograde raakte ik mijn laptoptas in de tram kwijt.

Wat zijn jouw ervaringen met een retrograde Mercurius?

Laat hieronder een berichtje achter.

Data voor Mercurius Retrograde:

een retrograde is al een paar dagen voor de planeet retrograde gaat lopen merkbaar en is het sterkst aan het begin en aan het einde van de retrograde periode, je kunt 4 dagen voor en 4 dagen na de retrogradeperiode rekening houden met deze energie.  

2021

30 januari tot 21 februari (Waterman 26’- 11’)

30 mei tot 23 juni (Tweelingen 24’- 16’)

27 september tot 18 oktober (25’- 10’ Weegschaal)

Je eigen horoscoop

Hoe werkt dat uit in je eigen leven? Als je een uitdraai van je horoscoop hebt dan kun je kijken in welk huis transit Mercurius retrograde loopt. Van 30 januari tot 21 februari 2021 is dat op 26 – 11 graden in de Waterman. Dat is waar je de invloed van deze Mercurius het meest gaat ervaren.

Geen horoscoop? Geen probleem via deze link kun je gratis een horoscoop laten berekenen en uitdraaien.

Wil je meer over je horoscoop weten? Neem dan contact met mij op. Dit jaar kan ik een aantal mensen blij maken met een uitleg van hun geboortehoroscoop.

Deel dit artikel:

10 reacties

 1. Noé op 9 juli 2019 om 13:52

  Een ritje naar Amsterdam die normaal 1.5 duurt, was nu het dubbele door grote files (op zich logisch voor de spits) tot ik terug reed rond 23:00 en er werkzaamheden waren. Normaal rijd je dit rond deze tijd in 1 uur weg. Maar ook nu moest ik toegeven aan Mercurius, want het verkeer liet het niet toe, om snel thuis te komen.  • Isis Walstra op 9 juli 2019 om 18:06

   Hallo Noé,

   Ojee ja dat is echt balen en files rond middernacht verwacht je echt niet. Maar misschien heb je op die manier de verloren tijd nuttig besteed door na te denken over wat je op dit moment aan het doen bent.

   Bij mij raakt er de laatste tijd van alles zoek. Voor mij is dit een boodschap om weer eens goed op te gaan ruimen en te ordenen. Ook innerlijk.

   Op 1 augustus gaat Mercurius weer direct lopen dus de hele maand juli kunnen we nog verrast worden. Probeer wat langzamer te lopen en je tempo te verlagen zodat je beter hoort wat je innerlijk te zeggen heeft.

   Fijne zomer toegewenst!

   Isis 2. Marcia op 11 juli 2019 om 22:03

  Los van de vertragingen, file, computers die continu moeten updaten merk ik het vooral aan de communicatie tussen mij en mijn man. Dat verloopt de laatste tijd niet soepel terwijl het de maanden ervoor juist super goed ging. We lopen allebei met een onbestemd gevoel, balen van dingen die maar niet af komen (die we nu dus gaan aanpakken!) En communiceren met elkaar lijkt een drama omdat we elkaar continu verkeerd begrijpen… ik brak mijn hoofd erover, waar gaat het nou mis? Totdat ik dus las over de mercury retrograde! Eerst baalde ik, want het loopt gelijk met onze vakantie en ik wil graag dat het gezellig is. Maar nadat ik er meer over las blijkt het eigenlijk goed uit te komen. We wilden namelijk veel klussen doen in de vakantie, van die dingen die steeds maar blijven liggen. En ik denk nu dat dit het uitgelezen moment is daarvoor! 3. Isis Walstra op 14 juli 2019 om 17:09

  Ha Marcia,
  Fijn om te horen dat je meer helderheid hebt gekregen.
  Wij gaan binnenkort op vakantie en grijpen dat aan om ons huis en administratie op te ruimen. Al die klussen die zijn blijven liggen proberen we nu zoveel mogelijk weg te werken. In de communicatie tussen ons gaat het vaak fout omdat we met een half oor naar elkaar luisteren. Een beetje vaart minderen en meer in het nu zijn is daarom niet verkeerd!
  Veel succes met de klussen! 4. Heleen op 17 juli 2019 om 11:45

  ik ging zelf zo goed (althans zo voelde het) gevoel van eenzaamheid was soort van opgelost, voelde me rustig en liefdevol. En ineens vorige week sloeg dat weer om naar dat gat in mn maag/darmen, leeg gevoel, soort triestheid. Komt er ooit nog eens die welkome verassing (?), dat gevoel! Wat maar niet komt dus….. Anyway, zou dit hier ook mee te maken kunnen hebben?  • Isis Walstra op 20 juli 2019 om 14:08

   Ha Heleen,

   Veel mensen zijn in deze periode tussen de eclipsen gevoeliger dan normaal. Emoties die diep verstopt lagen komen naar de oppervlakte om gevoeld en los gelaten te kunnen worden. Je kunt het zien als een grote opruiming van oud zeer en een totale reset van emoties uit het verleden.
   Je kunt hierover meer lezen in mijn artikel over de gedeeltelijke maansverduistering in Steenbok. https://www.isiswalstra.nl/girlpower-maansverduistering-in-steenbok/

   Trouwens als je Steenbok bent en een eclips valt in jouw teken dan merk je dat doorgaans heel sterk.
   Gebruik deze energie om oud zeer los te laten en zie het als een zuivering.
   Veel sterkte en een fijne zomer gewenst!

   Lieve groet, Isis 5. Jeannette Wieringa op 18 juli 2019 om 01:34

  Heel Amstelveen ligt op zijn kop vanwege ombouw metronet waardoor veel vertragingen ontstaan de laatste weken. Ook op mijn werk is een fusie door een nieuwe partij op het laatst afgeblazen. Ik snap nu dat de kosmos zich hiermee bemoeit! Ga zeker mijn vakantie gebruiken om op te ruimen en oude vrienden te bezoeken! Bedankt voor je blog, enne fijne vakantie allemaal.  • Isis Walstra op 20 juli 2019 om 13:54

   Ha Jeannette,
   Gelukkig breekt voor de meeste mensen de vakantie aan. Tijd om te luieren en te lummelen. Fijne vakantie!
   Liefs, Isis 6. Kippie op 31 juli 2019 om 08:25

  Bij een consumentenonderzoek verstond ik ‘stopwoord’ in plaats van stopbord, dat ik tegen zou komen op de computer, voordat ik aan de opdracht begon. Ik vroeg er nog maar maar die vrouw zei dat ik het vanzelf wel merkte. Snapte het niet.
  Een intakegesprek bij een opleiding verliep stroef. Hij wist ook niet goed raad met m’n afwijkende situatie – vanaf jonge leeftijd arbeidsongeschikt – en gaf een negatief advies. In eerste instantie heb ik me toch ingeschreven maar later realiseerde ik me dat het op het moment even teveel is en dat ik me misschien meer moet richten op cursussen op intuïtief gebied en daar wat mee ga doen.
  Vanwege mijn afwijkende mening vond iemand op facebook dat ik me daarom maar van kant moest maken. Zo heel subtiel dat ie er nog mee wegkomt ook. Wel gerapporteerd. Gestopt met facebook.
  Zit nu in de overgang en allerlei emoties komen eruit. Het gevoel nu helemaal geconfronteerd wordt met mezelf. Even pas op de plaats. 7. Isis op 3 augustus 2019 om 10:39

  Hallo Kippie,
  (grappig jouw naam) dat is me nogal wat. Ook zonder Mercurius retrograde invloeden kan het leven best gecompliceerd zijn. En als dat samenvalt met de overgang is dat best pittig. Het goede nieuws is dat we inmiddels in de periode van nieuwe maan in Leeuw zijn aanbeland. De heftige energieën van de eclipsen achter ons kunnen laten en dat Mercurius weer recht is gaan lopen! Dat betekent dat alle heftige confrontaties van de afgelopen periode achter ons liggen en dat we een luchtigere tijd tegemoet gaan. Er mag geluierd en gespeeld worden. Prima tijd voor een vakantie. Stel je hart open en geniet van al het goede wat jouw kant op wil stromen.
  Harte groet, Isis